17 martie 2014

Programul Conferintei Nationale de Analiza Aplicata a Comportamentului Editia a III-a - 28-30 MARTIE 2014 - Bucuresti

Asa cum va anuntasem anterior , APCA Galati are onoarea de a fi partener oficial al Conferinei Nationale de Analiza Aplicata a Comportamentului - Editia a III-a, ce va avea loc intre 28-30 MARTIE 2014 la Bucuresti. 

"Evenimentul anului" , va aduna laolalta nume cunoscute dintre lectorii internationali , alaturi de cei mai renumiti specialisti romani ce au ca domeniu de activitate Analiza Aplicata a Comportamentului ( Terapia ABA ).

Abordarea terapeutica a copilului cu autism este una complexa, de aceea informarea continua si aprofundarea tehnicilor de recuperare specifice fiecarui tip de abilitate in parte este responsabilitatea majora a fiecarui specialist implicat in planul de interventie.

Va dezvaluim mai jos Programul Conferintei :

VINERI – 28 martie, 8.30 – 18.00 – prezentare lucrari

8.30 – 9.00 primirea participantilor

9.00 – 10.45 sesiunea I

Prof. Univ. Dr. Mihai Anitei, Presedinte CPR

Profesor Dr. Daniel David - “Ce este si care este astazi statutul psihoterapiei cognitiv – comportamentale”

Profesor Dr. Iuliana Dobrescu - “Evolutie si prognostic in TSA” – autori :Iuliana Dobrescu, Florina Rad, Gianina Anghel, Carmen Trutescu.

10.45 – 11.15 pauza de cafea

11.15 – 13.00 sesiunea II

Conferentiar Universitar Dr. Ódette Dimitriu – „Interventii terapeutice in zona cognitiv comportamentala si relevanta interventiilor din zona cognitiv comportamentala in tulburarile de comportament”

13.00 – 4.00 pauza de masa

14.00 – 15.45 sesiunea III

Psih. Anca Dumitrescu, BCBA – “Managementul planului de interventie in TSA”

Psih. Iulia Lazarean, BCBA - “Aplicabilitatea ABA in alte domenii de specialitate”

Alina Bobarnac, BCBA – “Primele intalniri de joaca ale copilului”

15.45 – 16.00 pauza de cafea

16.00 – 17.45 sesiunea IV

Psih. Adriana Pricob, in curs de acreditare BCBA - “Pivotal Response Training (PRT)- modelarea de raspunsuri-pivot: promovarea interaciunilor sociale adecvate și a abilitatilor de comunicare la copiii cu autism”

Jonathan Fernand, M.A., BCBA

B.E.S.T. Consulting, Inc. (Sacramento, CA), Teaching Assistant, Department of Psychology University of Florida
“Applied Behavior Analysis in the Treatment of Feeding Problems”


SAMBATA 29 martie, 9.00 – 16.30


9.00 – 13.20 Prezentari in plen Robert Schramm, BCBA

„Cele mai importante beneficii ale VB în învătarea limbajului - “The important benefits of Verbal Behavior toTeaching language”

11.00 – 11.20 Pauza de cafea

“„Dobândirea Controlului Instrucțional - Earning Instructional Control”

14.30 – 16.00 Worskop-uri – 4 workshop-uri simultan


- Jonathan Fernand, M.A., BCBA “Conditional Discrimination Procedures: Understanding to Application”

- Psih. Iulia Lazarean, BCBA - “Comunicare eficienta cu familia despre progreselor copiilor in interventia comportamentala, utilizand tehnologia moderna”

- Psih. Daniela Martinescu, analist comportamental – “Abordarea problemelor de alimentatie – cresterea repertoriului de alimente si construirea unor obiceiuri social acceptabile in ceea ce priveste masa”

- Psih. Anca Dumitrescu, BCBA – „Verbal behavior sau invatare intensiva in DTT? Alegerea tehnicilor si metodelor de invatare”


16.20 – 17.50 Worskop-uri – 4 workshop-uri simultan


- Psih. Andreea Matauan, in curs de acreditare BCBA - “Contractul de contingenta si tehnici de self-management pentru copiii si adolescentii cu autism – cum sa ii invatam sa isi gestioneze singuri comportamentele”

- Psih Adriana Pricob, in curs de acreditare BCBA si Psih. Gina Seria, psihoterapeut, formator - “Abordarea adolescentilor si adultilor cu autism in terapie”

- Psih. Iulia Stoian - “Factori ce influenteaza succesul in terapia ABA”

- Ana Dragu, coordonator Centrul “Micul Print” Bistrita - “Fii parintele de care copilul tau are nevoie!”


DUMINICA 30 martie, 9.00 – 13.30


9.00 – 10.45 Workshop-uri – 4 workshop-uri simultan

- Lector Universitar Dr. Teofil Panc – “Elemente specifice de diagnostic a deficientei mintale la copilul cu varsta pana in 2 ani”

- Psihopedagog Claudia Matei, in curs de acreditare BCaBA – “Gandirea sociala si dezvoltarea abilitatilor sociale – niveluri ale interactiunii in evolutia copilului cu TSA (Social Thinking and Social Skills Development– levels of social interaction in ASD)”

- Alexandra Comarniceanu, BCBA - “Comportamente problema – De la preventie la interventie”

- Alina Bobarnac, BCBA – Manualul Discrete Trial”


11.00 – 12.45 Workshop-uri – 5 workshop-uri simultan

- Psih Adriana Pricob, in curs de acreditare BCBA si Sabin Barbu, instructor national de arte martiale WUSHU – “Eficienta in terapie – Tehnici de blocare si redirectionare nonintruzive ale comportamentelor agresive in lucrul cu copiii cu TSA”

- Psihopedagog Adriana Balsanu si Asis. social Daniela Iordache – “Importanta grupurilor de socializare in integrarea copiilor cu TSA”

- Steven Richardson, BcaBA - “Expanding Language and Communication By Teaching Grammar”

- Psih. Daniela Bololoi, presedinte Help Autism si Psih. Crina Nedelcu – “Evaluarea psihologica a copilului diagnosticat cu TSA”

- Psih. Marius Zamfir – “O noua forma de autism – autismul virtual. De ce incidenta este de 80% la baieti?”

Inscrierile se fac pe www.conferinta-aba.ro apasand modulul „Formular de inscriere

Va asteptam cu drag la Conferinta !

13 martie 2014

"EU sunt SPECIAL ! " - Proiect APCA , de socializare si integrare pentru copiii cu TSA

Dragii nostri sustinatori, colaboratori si prieteni de nadejde, va anuntam ca din februarie 2014, am lansat un nou proiect in cadrul APCA, intitulat “EU sunt SPECIAL” – un proiect de SOCIALIZARE si INTEGRARE pentru copiii cu autism din asociatia noastra ! 

Acest proiect de suflet, vine ca raspuns la nevoia din ce in ce mai mare a copiilor cu TSA, de a generaliza abilitatile dobandite in timpul terapiei si de a incerca atingerea unui obiectiv prioritar in recuperarea copiilor nostril speciali: INTEGRAREA SOCIALA INTRE ALTI COPII TIPICI . Totodata, proiectul isi propune sa ii sprijine pe parintii din asociatie, in crearea grupurilor MIXTE de socializare si NU doar cu alti copii cu autism, cunoscand fiind faptul ca este extrem de dificil “inchegarea “ unor astfel de grupuri, in mod individual.

Stim, e un proiect ambitios , dar pasim cu speranta si avem incredere ca ne veti fi aproape, la fel ca si pana acum. Si , ca intr-un “lant al binelui”, am facut primul pas in acest proiect, sprijiniti si de donatiile stranse in cadrul Targului de carte “ Pagini catre suflet” , organizat de partenerii nostri dragi de la FasTracKIds Galati. Astfel , cei 309 lei colectati atunci, i-am investit in masute si scaunele care sa ne fie de ajutor in derularea proiectului de acum, “ EU sunt SPECAL”, APCA fiind in continuare o asociatie care sa autofinanteaza din surse proprii si orice sprijin financiar , oricat de mic, ajuta in mod real, activitatile organizatiei noastre.

Proiectul de socializare si integrare “EU sunt SPECIAL “ , se va derula pentru inceput IN FIECARE SAMBATA, la sediul APCA, intre orele 11.00-13.00 si va presupune crearea unor grupe MIXTE, formate din 2-4 copii cu autism din APCA si alti 4-6 copii TIPICI, grupe care vor realiza impreuna diverse activitati distractive si educative in egala masura, menite sa-I integreze pe copiii nostri speciali, in grupul copiilor tipici. 



Proiectul va fi coordonat de cei 4 parinti responsabili de Departamentul SOCIALIZARE LA APCA, pe tematici din cele mai diverse, incepand cu atelierul de creatie, continuand cu cele de joc in echipa, jocuri de rol si alte surprize frumoase pe care vi le vom dezvalui pe parcurs.

Asadar, asteptam cu drag mesajele voastre pe adresa : voluntar.galati@gmail.com, cu datele dvs, telefon si adresa de contact, in ce calitate intentionati sa participati in cadrul proiectului ( parinte + copil, cadru didactic + colectivul clasei, elevi voluntari etc). Noi va multumim anticipat si va vom contacta in cel mai scurt timp posibil, pentru programarile din cadrul proiectului ‘ EU sunt SPECIAL”.

Autismul este RECUPERBAIL – Hai sa luptam IMPREUNA !

11 martie 2014

”Lecții despre autism” - cursuri gratuite pentru parinti

Primavara a inceput la APCA in cel mai frumos mod cu putinta: un proiect extrem de util si de un real ajutor tuturor celor care au beneficiat de el.

Astfel, am avut onoarea si bucuria de a fi parteneri si gazde, in cadrul proiectului national " LECTII DESPRE AUTISM" - initiat de Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA- ( Bucuresti) si desfasurat cu sprijinul sponsorului Raiffeisen Bank, venit in sprijinul parintilor copiilor cu autism, cursurile fiind GRATUITE pentru toti cei prezenti. 


Specialistii AITA : Daniela Martinescu si Andreea Matauan, psihologi cu experienta in terapia si recuperarea copiilor cu autism, pe parcursul a 2 zile la Galati, vineri 28 februarie si sambata - 01 Martie , ne-au "predat" informatii extrem de pretioase, imbinand teoria foarte bine structurata, cu exemple concrete si exercitii practice , astfel incat la finalul celor 2 zile am acumulat cu totii cunostinte importante, care speram sa aduca odata cu ele ,cat mai multe progrese frumoase copiilor nostri SPECIALI. 

Ne-am bucurat nespus si pentru cei 5 parinti norocosi ai tombolei organizate la sfarsitul cursurilor, parinti care au fost fericitii castigatori a 5 Seturi de materiale ABA " Edurelle" , care cu sguranta le vor fi de mare ajutor in terapia micutilor lor. 

Le multumim inca o data pertenerilor nostri dragi de la AITA, pentru aceasta initiativa venita in sprijinul nostru, al parintilor copiilor cu TSA , dar si colaboratorilor nostri fideli de la Scoala Speciala " Constantin Pufan" care ne-au fost din nou alaturi in organizarea cu succes a acestor cursuri.

Si nu in ultimul rand FELICITARI intregiii echipe APCA Galati, o ECHIPA ADEVARATA, care inca o data s-a mobilizat exemplar pentru REUSITA DEPLINA a acestui important proiect.

"Autismul este RECUPERABIL - Hai sa luptam IMPREUNA !"

6 martie 2014

APCA, partener oficial al Conferintei Nationale de Analiza Aplicata a Comportamentului – 2014

    Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului – ediția a III-a, va avea loc in Bucuresti, în perioada 28 – 30 martie 2014, iar APCA Galați este unul dintre partenerii oficiali ai acestui important eveniment




    Organizatorii, Asociația de Terapie Comportamentală și Aplicată și Asociația Help Autism, împreună cu Universitatea ”Titu Maiorescu” Bucuresti, au anunțat că această a III-a ediție cuprinde o serie de noutăți importante. 

  Manifestarea, care aduce laolaltă specialiști din cele două domenii care interferează în cazul unui copil cu autism – sănătate și psihologie - va cuprinde și două zile de workshop-uri, pe lîngă conferința propriu-zisă. De asemenea, organizatorii au anunțat că vor prezenta în premieră detalii despre condițiile decontării unor servicii de sănătate prin pachetul de bază.

  Asa cum ne-au obișnuit și în anii trecuți, nume cunoscute dintre lectorii internaționali alături de cei mai renumiți specialiști români ce au ca domeniu de activitate Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA) vor fi prezenți pentru a răspunde oricăror întrebari venite din partea publicului. 

  APCA Galați nu poate decât să se bucure că este partener al acestei manifestări recunoscute pentru înalta sa calitate, alături de alte organizații-partenere. Este al 3-lea an conscutiv când echipa APCA participâ la acest eveniment şi vă recomandăm să nu-l rataţi nici voi !


Toate detaliile despre program, parteneri și mod de desfășurare le puteți afla de pe site-ul manifestării, http://conferinta-aba.ro.